Anybody hungry?
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg marije
09 Juni 2008 | Australië, Sydney
Wat ze niet kennen hier (sommige producten zijn wel te verkrijgen hoor, bijv. bij Dutch winkels of speciality stores, of op markets en festivals, maar ze zijn echt niet gangbaar hier en heel Nederlands, of het smaakt compleet anders).
Wat ze niet kennen hier (of bijna niet):
-Curry saus
-vlokken
-filet americain
-appelmoes
-zuurkool
-yoghurt zonder smaak (ze hebben hier wel iets dat dikker is dan Nederlandse yoghurt maar dunner dan kwark)
-thee (meestal english breakfast tea, ook wel smaakjes maar lang niet zoveel als in NL)
-Witlof (ze hebben het hier wel maar heel weinig, het heet hier ook gewoon witlof trouwens, dus de Nederlandse naam!)
-bitterballen (en alle andere frituurproduchten zoals kaassouflees, mexicanos enz. enz)
-Nederlandse gehaktballen
-nasikruiden
-stroopwafels
-spekulaas
-borrelnoten
-KAAS, serieus de kaas smaakt zoooooo anders hier, heel brokkelig en een kaasschaaf kennen ze ook niet, maar dat werkt toch niet bij deze kaas). Gouda en andere NL'se kaas wordt wel geimporteerd maar is duur)
-patatje oorlog
-mayonnaise (smaakt heel zuur hier)
-paprika chips
-jus (ze kennen wel een dikke drap en dat heet gravy smaakt niet zo)
-aardappelen eten ze veeeeel minder. Ik heb in de 1,5 jaar dat ik hier ben nog 0x gekookte aardappelen gegeten (ga ik binnenkort maar eens maken)
-ze eten niet zoals in NL: gekookte aardappelen, vlees en groente echt niemand doet dat hier
-klop klop
-bieten
-schnitzels (wel vaak in de pub te krijgen hoor, maar het is niet zo normaal als in Nederland)
-kwarktaart (hier is het meer cheesecake, veel zwaarder)
-pepernoten
-chocolade letters
-taai taai
-erwtensoep (hier hebben ze iets dat er op lijkt: pea & ham soep)
-rookworst! (ik heb laatst wel soort knakworst gevonden heten hier Frankfurter sausages)
-sla vink
-slagroom uit spuitbus (wel te verkrijgen maar meestal kloppen de mensen het zelf op)
-vla (custard) is wel te verkrijgen maar meestal eten mensen dat niet voor toetje en meer met een stuk taart ofzo)
-Nederlandse appeltaart
-Nederlandse pannenkoeken (hier eten ze kleine hele dikke voorgebakken voor ontbijt)
-poffertjes
De lijst goes on and on and on.....
Wat ze in Australie juist wel hebben en in Nederland niet of wat in Nederland veel minder populair is of moeilijker verkrijgbaar:
-pompoen
-lamigtons (dik stuk cake gedipt in chocolade saus en dan door gemalen kokos gehaald)
-schaap
-barbeque saus
-Tim Tams (lekkere chocolade koekjes)
-Kangaroo
-Thais, Chinees en Indiaas eten is heel populair
-weetbix (voor ontbijt)
-veel dingen met spinach en ricotta
-meat pies (heel populair bij mij in de bakker vooral bij bouwvakkers voor ontbijt). Soort bladerdeeg in kleine quiche vorm en daar binnenin zit dan vlees en dan kun je ook nog meatpies met bijv. cheese & bacon / curry (indiase curry)/ tomaat & ui / enz. enz. krijgen). De meeste mensen eten het met een dikke klodder ketchup.
-avocadoos
-barbecuen is heel populair, grote stukken steak meestal of shrimps en prawns
-iced coffee (koude koffie, zooo lekker), Joanne is ook verslaafd :-)
-chai late (mijn favoriet, komt oorspronkelijk uit India, opgeschuimde melk met lekkere spices (zoals cardamon en cinnamon)
-Take away coffee is veel groter hier dan in NL maar komt in Nl denk ik ook in de mode (denk Starbucks maar dan veeeel betere kwaliteit)
- Sunday Roast: gooi een heel stuk gemarineerde lamsbeen ofzo in de oven, snij wat aardappels, wortels en andere groenten heel grof doe er wat olie over en zet dit allemal in de oven voor een paar uur. Lekker!
-zoete aardappels heel populair voor bij roast (sweet potatoes)
-pavlovla (dessert gemaakt van opgeklopt eiwit, als het hard is doe je er wat cream en vruchten boven op. De Nieuw zeelanders zeggen dat zij de Pavlova hebben uitgevonden en de Aussies zeggen dat de Aussies 'm hebben uitgevonden. Vernoemnd naar een beroemde Russische balletdanseres. Het is een soort groot schuimpje of meringue)
-passievrucht
-rocky road: chocola & kokos met daarbinnen in zoetig met kleine tumtummetjes, nootjes
Oh al dat schrijven en denken eten maakt me hongerig. Vooral al die heerlijke Nederlandse lekkernijen.
09 Juni 2008 - 06:03
Hoi Marije
Wat een lange lijst met eten dat je lang niet meer gegeten hebt,gelukkig dat je weer eens patatje hebt gevonden dat smaakte zoals je eens gewend was.
Maar je Australische eten ziet er eigenlijk ook verrukkelijk uit.
Ik heb nu inderdaad honger en neem zo maar eens een paar beschuitjes met Hollandse aardbeien als ontbijt en niet de meatpie van jullie bouwvakkers(die zullen het wel nodig hebben).
Leuk zo'n verhaaltje over eten,kunnen we vaker zo'n verhaaltje verwachten bijv. over gewoontes enz.?
Groetjes en liefs mama
09 Juni 2008 - 06:59
Mama:
Ben ik nog even, vanavond speelt het Nederlands elftal hun eerste wedstrijd in het Europees kampioenschap tegen Italië.
Je zult wel begrijpen dat het overal oranje kleurt.
mama
09 Juni 2008 - 09:51
Jeffrey:
-satesaus?
Wij hebben toch echt een avond kipsate gegeten! gewoon potje satesaus bij de woolies. :)
En laatst nog in nederland een stukkje kangaroo op de bbq gegooid.
Wel een lange lijst met lekkere dingen die ze daar niet hebben.. je zou haast weer terug verhuizen... -
09 Juni 2008 - 10:04
Marije:
Thanks voor de tip. Ik maak het altijd (nou ja een half jaar geleden ofzo) zelf van pindakaas, melk en wat kruiden. Zal binnenkort eens nasi gaan maken en dan sate halen bij de Woolies. -
09 Juni 2008 - 10:15
Marije:
Ok, heb sate verwijderd. Want had het laatst zelf ook gegeten. Even vergeten. Dacht eigenlijk meer aan een patatje oorlog eigenlijk. -
09 Juni 2008 - 14:02
Mama:
Lenneke heeft een lekker recept voor satésaus.
mama -
10 Juni 2008 - 17:53
A.nijveld:
zo te lezen heb je het goed daar alweer 1,5jaarwat gaat de tyd snel.met de orkestver. gaat het niet zo goed wij zitten nog maar met 10pers.bij het samenspel zondag hebben wij een optreden gehad bij de pas samen met ons tiedverdrief misschien wel het laatste gr.van ons allemaal veel succes.