A,B,C.....
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg marije
17 April 2011 | Australië, Balgowlah
Mijn 8,5 jarig nanny meisje. Echt een leuk kind, slim, lief, grappig en ook gemakkelijk. Ze maakt voor mij het werk als nanny echt leuk! We lachen heel wat af om domme grapjes, gekke dingen en om Elise. We bakken veel, maken uitstapjes en zingen mee met alle top 10 hits van het moment. Ook wil ze altijd vanalles weten over wat ik doe in het weekend en met wie. Ze weet de namen van al mijn vrienden en vriendinnen. Af en toe maakt ze dan een opmerking van: how's Annet doing these days of vraagt ze have you seen Jess lately?
B is voor bruiloft
Gisteren was het dan zo ver, na een verloving van bijna 2 jaar gingen Scott en Saartje trouwen! Na een week lang mooi weer was het gister: MEGA regen en storm. Vandaag weer schitterend weer. De ceremonie zou om 2.30 pm op een klein strandje zijn, maar om 11 uur belde Saartje: Plan B, ceremonie in de surfclub om 4.30. Het was namelijk echt niet normaal hoe hard het regende. De lokatie was schitterend, de surfclub was boven het strand met als hele voorkant een raam, dus eingelijk trouwden ze nog steeds op het strand! Saartje zag er schitterend uit, ze is al 25 weken zwanger dus de jurk moest een aantal keer vermaakt worden maar het resultaat was super mooi! Ik heb Saartjes familie ontmoet (ze heeft 6 broers en zussen en die waren allemaar hier, inclusief partners en ook haar ouders waren er). Na de ceremonie waren er hapjes en drankjes en na de speeches was er muziek. Om 12 uur strikt hield het feest op. Het is in Australie namelijk helemaal niet gebruikelijk om tot diep in de nacht de bruiloft te vieren. Saartje riep om door de microfoon dat we allemaal moesten weggaan. Want voor elke 20 min die wij langer zouden blijven zouden zij een boete krijgen.
C is voor Caranium
Een erg leuk bordspel dat ik van mijn nanny gezin heb gekregen voor mijn verjaardag. Je moet in teams opdrachten doen zoals kleien, liedjes neurien, hints, tekenen met je ogen dicht enz. En dan allemaal net iets anders dan normaal. Ik heb al een stuk of 4 Caranium avonden georganiseerd voor vrienden en elke keer is het enorm leuk.
D is voor Dinner
Ik heb gister krokodillen sausages gegeten op Saartjes bruiloft. Smaakt een beetje naar kip, eigenlijk wel zeer lekker. Ik ben erg vaak uit eten geweest de afgelopen maand. Een aantal nieuwe hippe restaurants uitgeprobeerd met een aantal vrienden. Heerlijk frans/spaanse tapas gegeten met Annet, eend gegeten bij de Thai met Tara, Flathead (vis) met Troy gegeten. Vandaag mijn eerste wortels geoogst, na een groeitijd van bijna een half jaar waren ze nog niet groter dan 4 cm. Ze smaakten heerlijk in mijn pasta salade. Ook heb ik de laatste tijd een paar heerlijke gerechten gemaakt uit mijn nieuw gekregen kookboek.
E is voor Elise
Mijn schatje van 2 jaar. Ze zegt de grappigste dingen en is echt een slim meisje. Ze is heeeeeel lief en ontzettend makkelijk (voor mij, voor de ouders niet helaas). We doen veel leuke dingen zoals playgroups bezoeken, ferry ritjes maken, lezen, park enz. Ze maakt me elke dag meerdere maal aan het lachen.
F is voor Fietsen
Iets wat ik hier regelmatig doe, maar hier echt niet heel normaal is. De meeste mensen hier hebben geeneens een fiets. Er zijn wel een aantal fanatiekelingen die op de fiets naar hun werk gaan maar die hebben dan gelijk weer zo'n helemaal professionele outfit aan. Het is ook zeker niet veilig om te fietsen. Ik let 10x beter op in Nederland. Toch doe ik het wel graag. Ik weet inmiddels de routes met de minste bergen en minste verkeer. Het dragen van een helm is hier verplicht. Al doe ik het eigenlijk niet want het is heel warm en het trekt magpies aan. Dit zijn vogels die mij aanvallen (nou ja eingelijk eer de helm).
G is voor Good Company
Daar verkeer ik me meestal wel in. Ik heb inmiddels al een aardig vrienden netwerk op gebouwd en leer ook nog regelmatig nieuwe mensen kennen. Dat gaat hier heel makkelijk. Meestal via via. Mijn vrienden zijn een mix van Aussies, Belgen, Engelsen, Nieuw Zeealnders, Nederlanders, Duitsers en nog meer Aussies. Ook leer ik veel mensen kennen die hier tijdelijk zijn en dat vind ik ook wel leuk, al moet je meestal naar een paar maanden weer afscheid nemen.
H is voor Hoolahooping
Een maand geleden gingen An, Tara en ik naar het Garden Music fest in de botanic gardens. Een beetje een alternatief festival voor jong en oud. Er waren bands, stands en veel leuke dingen om te doen. Zoals hoepelen, ik stond er verbaasd van hoe goed ik dat eigenlijk kan. Ook konden we er schilderen, badmintonnnen en lekker picknicken. Het was echt een leuke dag met zalig weer!
I is voor Icecream
Mmmm op de ene winkel straatin Manly zitten wel 6 of 7 icecream shops. Liep ik daar vorige week was het “free icecream day” bij Ben & Jerry's. Daar heb ik zeker van genoten. Het was dat ik niet meer tijd had, anders was ik nog in de rij gaan staan (ze gaven aan dat je alle 24 smaken wel mocht proeven).
J is voor Jimeoin
Dit is een Ierse comedian die ik afgelopen vrijdag heb gezien in het State Theatre samen met Mitch en Sonia. Hij was grappig, maar ik vond het wel een beetje tegenvallen, het kwam wat traag op gang. En een groot aantal mensen lachtte al als hij nog niet eens een grap had gemaakt. Ook zat er voor ons een vrouw die lachtte als een paard, dat was dan wel weer grappig. Toch wel een leuke avond gehad hoor en het State Theatre is echt een prachtig gebouw, ik was er nog nooit binnen geweest.
K is voor Kayaking avontuur
Tara en ik hadden een dubbele kayak gehuurd in Manly voor 4 uur. De kayak mensen adviseerden ons om aan de linkerkant te blijven maar wij besloten over te steken naar de andere stranden. Dat ging goed maar we wilden eigenlijk nog wel verder. Op een gegeven moment belandden we voor de Heads (opening van de haven naar de ocean) en kwam er echt een MEGA tsunami golf op ons af, echt zeg maar een muur van water. ENG! Gelukkig nam de golf onze kayak en ons niet mee want dan waren we zeker op de kliffen geslagen. We besloten omdat we best wel bang waren naar een zeer afgelegen strandje in de verte te peddelen want we waren heel moe ook geworden. Toen we dichter in de buurt kwamen beseften we ons dat het een naaktstrand was. Een grote golf nam ons en onze kayak mee en surfte ons zo naar het strand, wat een gaaf gevoel. Dit duurde niet lang, ik zat voorin en zag de neus van de kayak zo in het zand gaan en we sloegen over de kop, maar gelukkig waren we beide ok! En het was ook wel erg lachwekkend, vooral voor die 6 naakte mensen. Pfff maar eindelijk konden we uitrusten! Toen kwam het besef dat het eigenlijk onmogelijk zou zijn voor ons om met de kayak weer terug op zee te gaan aangezien de golven hoog waren. Een andere optie was niet mogelijk want dit strandje is midden in het nationaal park en je kan er alleen wegkomen door vier meter hoge kliffen te beklimmen en dan nog een goed half uur te bushwalken. Dus we zaten zo'n anderhalf uur daar en we probeerden de “golven te lezen”. Nou ja dat was echt wel een drama. We wistten echt niet hoe we nou weg konden vandaar. Een naaktstand liefhebber heeft zich toen aangekleed en kwam op ons af. Hij zegt zo wow jullie zijn adventurous. Dat jullie helemaal hier zijn beland, wij zo ummmm ja. En toen zei hij van zijn jullie ok om hier te vertrekken en toen hebben we maar verteld van dat we echt geen idee hadden. Hij zei toen van als jullie je nu klaar maken help ik jullie. Nou wij reddingsvesten weer aan, onze tassen achter op de kayak vastgebonden en ik moest achter in de kayak zitten. Tara en Rod (die man) duwden mij met z'n tweeen door de golven, totdat we zo diep waren dat Rod terug moest en Tara moest zich proberen op te hijsen. Oef. En toen moesten we peddelen, zo hard peddelen. Maar.... gelukt. En op tijd kwamen we weer terug bij de kayak verhuurplaats.
L is voor lachen
Ik lach heel wat af om de dingen die Elise zegt! Hier een aantal voorbeelden van het afgelopen half jaar (dus tussen de leeftijd van bijna 2 en bijna 2,5)
-You love me Mariah. We ALL love me.
-That's a lovely dinner Mariah
-I'd love to come to your house for a sleepover, but only when I'm a bit bigger tonight I wanna stay with mummy and daddy.
-Een paar weken geleden hadden Elise en ik autopech. En elke dag verteld ze me nu dit verhaal: We were driving and then our car broke down. We were sad. Then the man came to fix our car and then we was happy!He put in a big blue battery and then he went to fix other cars. Dit verhaal hoor ik zo'n 4x per dag.
-Elke zin eindigt met mijn naam. Ze noemt me Wrija (af en toe ook wel Mariah). Dan vraagt ze bijv. “what's your favourite colour, WRIJA?” En dan de hele dag door elke zin eindigt met mijn naam.
-Ze wil altijd weten wat ik doen als ik naar huis ga aan het einde van de dag. Dus laatst zei ik van: I'm going to meet my friend at the pub. “What's a pub Mariah?” Ik zo: een plaats waar je vrienden ontmoet en waar je iets drinkt. Zegt ze: have fun in the bubbler. Had ze van pub het woord bubbler gemaakt (is een drinkkraantje).
-Twee dagen later vroeg ze weer wat ik ging doen die avond. Ik zo I'm going to the pub. Zegt ze: Are you going to the pub again, mariah??? Komt haar daddy thuis zegt ze tegen hem: Daddy Mariah is going to the pub AGAIN.
M is voor Mariah
Dit is mijn Ausie naam. Ik schrijf ook altijd mijn naam zo (behalve op bankdocumenten en bij andere officiele instanties). Als mensen “Marije” lezen en proberen uit te spreken komt er altijd uit: Marietjie. Niet echt charmant dus. En ik vind Marije nu echt wel mooi! Het komt eigenlijk nooit voor hier (behalve Mariah Carey) en ik krijg er altijd complimenten op! Al vergeten veel mensen mijn naam wel luister ik eigenlijk naar alles wat met Mar begint. Zo word ik per ongeluk Maria, Marieke, Merai, Marie, Mar genoemd.
N is voor Namen
What's in name? De namentrend is hier wel iets anders dan in Nederland.
Jongensnaam top tien van NSW (staat waar ik woon) in 2010:
William Jack Oliver Joshua Thomas Lachlan Cooper Noah Ethan Lucas
Heel traditioneel dus. Ik kom heeeeel veel kinderen tegen (ga naar 3 playgruops met Elise) en ken zowat de helft van Amelia's school. En Mosman is een beetje een kakbuurt dus alle namen zijn echt traditioneel. En voor ons best ouderwets. Zo heeft Elise wel 3 vriendjes die Harry heten, 2 vriendjes die George heten en zijn ook Freddie, Luke, Lucas, James,Thomas, Alexander, Charlie, Will en Hugo namen die vaak voorkomen. Ook Angus, Lachlan (spreek uit Loklun), Alistair en Hamish zijn traditioneel en komen vaak voor. Zijn redelijk ouderwetse namen maar toch hip zeg maar. Dan heeft Elise ook nog vriendjes met minder voorkomende namen als Jarvis, Hudson, Jonah, Campbell, Rhys (ries), Bryn.
Top 10 NSW meiden 2010
Isabella Ruby Chloe Olivia Charlotte Mia Lily Emily Ella Sienna
Deze namen komen veel vool bij de vriendinnen van Amelia. En ook Amelia is een best veel voorkomende naam. Wij kennen veel meiden die Emily, Elizabeth, Chloe, Isabella, Sophie, Emma, Maddy en Ruby heten. Dan zijn er ook nog de wat apartere namen als: Celest, Gala, Elodie, Cherize, Aurora en Eve.
O is voor Open Huis
Onze unit is op de markt en dat houdt in dat er elke zaterdag een inspectie is voor eventuele kopers. Wij moeten dan het huis schoon en netjes achterlaten en gedurdende 45 minuten moeten wij het huis verlaten. Dit gaat zo door totdat de unit verkocht is. Ons contract loopt nog tot oktober dus tot die tijd kunnen Jorden en ik hier zowiezo blijven wonen.
P is voor Post
Het duurt tegenwoordig maar 4 of 5 dagen om een kaart te versturen van Australie naar Nederland. Joanne's kaart van Londen naar haar daarintegen is al sinds februari onderweg naar mij. Ook haar kaart vanuit Oost Europa deed er maar liefst drie maanden over.
Q is voor Queensland
Ook wel de Sushine State genoemd. Wij hebben over Pasen 5 dagen vakantie (goede vrijdag/weekend/tweede paasdag op maandag en dan toevallig dinsdag Anzac Day dit is een soort herinneringsdag voor WOI en WOII). Ik ga samen met Troy naar the Sunshine Coast in Queensland. Relaxen en hopelijk genieten van some sunshine :-)
R is voor Rodents (ongedierte)
Ik kwam twee weken geleden nietsvermoedend binnen bij mijn nanny gezin vraagt Amelia: Mariah, do you like rodents? Toen gingen mijn alarmbellen al rinkelen aangezien ze dat niet zo maar vraagt. Ze hebben namelijk last van ratten, daar waren ze dat weekend achtergekomen. En hij zat in de keukenkast. Nou moet je net mij hebben. Bij elk geluidje stond ik boven op de stoel. Maar goed nieuws, de rat is niet meer gesignaleerd.
S is voor Spa
Vorige week heb ik mijn eerste Spa behandeling gehad. Via een aanbiedingen website (als een bepaald aantal mensen een product koopt krijg je dit met min 50% korting) heb ik deze behandeling spotgoedkoop kunnen kopen. Half uur massage, half uur full body exfoliation en scrub en dan nog een uur facial. De massage vond ik niet heel fijn maar de rest was echt bliss, zalig!
T is voor trivia
Dit speel ik regelmatig met Penelope, Ash, Dylan en Harriet in een pub. Winnen doen we niet, maar leuk is het zeker. We gaan binnenkort eens een ander pub proberen voor de variatie. Je hebt meestal 3 of 4 rondes met in elke ronde zo'n 15 vragen over bijv. Muziek, films, sport, geografie. Af en toe ook geluidsfragmenten of uitdeelsheets.
U is voor uitgaan
Dat doe ik regelmatig. Gewoon uit eten, naar een club, wat drinken in de pub, trivia, komedie, orchestra's. Er is hier vanalles te beleven, vervelen doe ik me in Sydney eingelijk niet! Er is elke avond wel iets te beleven en ook altijd wel iemand die met me meewil.
V is voor vakantie
Het is hier termbreak op het moment, bijna 3 weken vakantie voor de scholen. Leuk, want nu heb ik Amelia thuis en doen we veel leuke dingen. Ook heb ik mijn vakantie naar West Australie geboekt. Ik ga reizen van Perth naar Broome, ik ga pas in juli maar het is toch iets leuks om naar uit te kijken. Ik zal dit jaar niet naar Nederland op vakantie gaan, zoals de afgelopen 2 jaar. Misschien volgend jaar weer?
W is voor werken
Dat moet natuurlijk ook gebeuren. Ik werk 3 dagen van 8.00 -19.00 als nanny voor Elise en dan 2 dagen in de bakkerij. Meestal van 6 – 13.00 op dinsdag en dan donderdag van 11.00 – 15.00. Dit is het laatste jaar dat ik nanny ben bij Elise en Amelia. Wat ik in 2012 ga doen weet ik nog niet. Misschien tijd voor een verandering?
X is voor X-aantal jaren van Wachten.
Ik wacht en wacht en wacht maar op mijn permanent visum. Ik wacht al meer dan 2 jaar en heb geen idee hoe veel langer het nog duurt. Wel weet ik dat ik 1 van 145.000 mensen ben die op een permanent visum wacht. De regels veranderen steeds en worden steeds strikter. Ik ga er van uit dat de regels die voor mij gelden die regels zijn die 2 jaar geleden geldden toen ik mijn visum aanvraag indiende.
Y is voor Youtube @ the Opera House
Een aantal weken geleden zijn Janet en ik naar een voorstelling geweest in het Opera House. Via youtube konden muzikanten (professionele en amateurs) van over de hele wereld auditie doen voor een reeks van concerten dat gehouden werd in het Sydney Opera House. De beste 100 werden uitgenodigd om naar hier te vliegen en gedurende vier dagen op te treden. Bijna alle muzikanten waren jong en super goed. We hebben echt genoten. Zaten op de tweede rij. De dag dat wij gingen was het de avond voor het “hout” (klarinet, hobo, sax, fluit) en een paar strings. http://www.youtube.com/watch?v=LnKJpYGCLsg Hier staan wat beelden op. De finale avond werd zelfs live op Youtube uitgezonden.
Z is voor de Zee
Ik geniet er elke dag van dat ik zo dicht bij de zee woon. Heerlijk om gewoon even uit te waaien, te zwemmen, kayaken of gewoon te genieten van de prachtige uitzichten. Binnenkort ga ik zeilen op Sydney harbour, daar kijk ik enorm naar uit!
17 April 2011 - 12:39
Joke:
Hoi Marije,
Het duurt even maar dan heb je ook wat!! Wat een leuk verhaal om te lezen. Ben begonnen met lezen op de computer maar zo'n lang verhaal leest dan lastig. Kleine lettertjes...ik word ook een dagje ouder. Toen de mail maar geprint. Je hebt nog genoeg plannen, reizen en een nieuwe baan? Wens je veel plezier met de dingen die je gaat doen.
Groet,
Joke -
17 April 2011 - 16:43
Mama:
Hoi marije
Wat een gezellig lang verhaal heb jij gemaakt.
Knap zoals jij steeds schrijft.
Wat jammer dat het regende op Saartjes en Scott's bruiloft.
leuke foto's hebt je er bij gedaan.
Je ziet er mooi uit zeg, je haar zit ook leuk.
Het is hier volop lente, de bomen zijn al grotendeels groen en de narcissen bloeien, het duurt niet lang meer eer de rodo's gaan bloeien.
Het was zo'n 20 graden vandaag.
Morgenavond gaan we naar Jeffrey en lenneke voor Jeffrey zijn verjaardag.
Hij wordt 30.
Gisteren zijn we naar de open dag van de Tubantia geweest, Lenneke was er ook om groepsfoto's te maken.
Fijne week gewenst.
mama -
17 April 2011 - 17:35
Joanne:
wow marije wat een leuk en lang verhaal zeg!! Sydney life klinkt nog steeds erg goed. Leuke foto´s ook en oja, mooie sjaal op 1e foto!! (jaloers)
Dat de kaart NOG steeds niet is aangekomen btw...grrrrr
Weer is hier ook al weer stukje verbeterd, hele dag in het park gezeten (en marathon gekeken). Dat met die fietsers is hier precies hetzelfde, helemaal professionele outfit aan enzo.. zou wel iets engels zijn, maar idd natuurlijk ook omdat het stukken onveiliger is dan in het platte NL te fietsen. Gisteren was queensday hier in holland house, erg nice!! zouden ze ook daar moeten doen, vast en zeker genoeg Nederlanders! En kom volgend jaar idd maar weer naar NL, leuk!!!
joanne
17 April 2011 - 18:45
Afke:
zo voorlopig mogen we niet klagen !
ben weer helemaal bij !
leuke dingen heb je gedaan en dan je vakantie nog in het vooruitzicht !
jammer dat je niet bij dat gezin kan blijven ,
maar er komt vast weer wat anders op je pad.
hier was het vandaag ook prachtig weer
vanmorgen naar jeffrey geweest voor zijn verjaardag
laura gaat morgen naar berlijn
en zelf moet ik de hele dag werken
heb ook vakantie plannen
ga 10 dagen naar de pyreneen en barcelona
lekker natuur en cultuur
nog maar 2 maanden , heb er echt zin in !
nou geniet ze daar en bedankt voor het leuke verhaal
gr.afke -
18 April 2011 - 12:36
Danielle:
wow dat is veel! wel fijn dat je zulke lieve kindjes hebt :)
ik fiets hier heeeeel vaak!
iieeel!! krokodillen?! is dat gewoon om te eten in australie?
werken is leuk maar uitgaan hoort er ook bij!!!
nog veel plezier!
groetjes danielle -
18 April 2011 - 12:36
Danielle:
wow dat is veel! wel fijn dat je zulke lieve kindjes hebt :)
ik fiets hier heeeeel vaak!
iieeel!! krokodillen?! is dat gewoon om te eten in australie?
werken is leuk maar uitgaan hoort er ook bij!!!
nog veel plezier!
groetjes danielle -
19 April 2011 - 14:49
Lenneke:
Hee, wat een lannngggg verhaal! Leukkk!!
Leuk die kletspraat van Elise haha...
Jammer van de regen op die bruiloft, maar het ziet er gezellig uit.
Groetje -
19 April 2011 - 20:22
Papa:
Tjee wat een lang verhaal, ik had wel 3 dagen nodig om het te lezen. Maar wel hardstikke leuk geschreven, ik heb het gevoel weer aardig op de hoogte te zijn van alles.
Erg jammer van die regen op de bruiloft. Dan hebben wij het hier vorig jaar toch stukken beter getroffen, dus een ver en droog land geeft nog geen garantie voor droog weer. Nu nog even het verhaal van Joanne lezen en ik ben weer helemaal bij de tijd.
groeten papa