Nederland vs Australie - Reisverslag uit Seaforth, Australië van marije - WaarBenJij.nu Nederland vs Australie - Reisverslag uit Seaforth, Australië van marije - WaarBenJij.nu

Nederland vs Australie

Door: Marije

Blijf op de hoogte en volg marije

12 Juni 2010 | Australië, Seaforth

Na een ongeduldig :D berichtje van Len zal ik dan toch maar weer eens een verslag typen. Er zijn me een aantal dingen opgevallen in Nederland (en ook Australie) dus leek het me wel leuk hier eens wat over te schrijven.

Lengte:
Nederlanders zijn lang!! Dat heb ik altijd wel geweten maar het valt eigenlijk pas op als je een tijd wegbent geweest in Nederland. De gemiddelde Australische man is 1.78 meter lang, de Nederlandse is 1.85 mtr. Best een flink verschil dus! In Australie hoor ik bij de gemiddelde lengte van vrouwen, terwijl ik in Nederland altijd klein ben.

In Australie mag je pas alcohol op je 18e. Mensen drinken in Aus echt VEEL vergeleken met NEderlanders, ook gewoon op kinderfeestjes bijv. wordt er door de ouders (die altijd blijven hangen op kinderfeestjs) flink wijn en bier gedronken.

Alcohol is gewoon in de supermarkt te koop in Nederland. Dat verbaast me echt. Hier is dat niet in te denken. Je moet ervoro naar een bottleshop (slijterij) of een bar met een alcohol bewijs. ERgens anders alcohol kopen is gewoon niet mogelijk.

In Australie zijn overal public toilets waar je gratis gebruik van mag maken, ze zijn nog schoon ook! Ook zul je nooit in een cafe/station/winkel voor een bezoek aan de WC hoeven te betalen.

IJsthee in Nederland heeft bubbels. In Australie niet (gelukkig!).

In Nederland betaal je voor water als je dat bestelt in een cafe, kroeg of restaurant. Dat komt dus echt niet voor bij ons! Ideaal. Is gewoon gratis.

Hier in Aus hebben wij in kroegen, restaurants, theaters geen plek waar je je jas op hangt (garderobe heet dat?). Die hou je maar vast in je hand of hang je over je stoel heen. Maar goed, zo vaak hebben we geen jas nodig hier, misschien dat het daar iets mee te maken heeft.

Ik vind Nederlandse TV programma's leuker! Het is minder sensationeel dan de Aussie programma's.
The Farmer wants a wife (boer zoekt vrouw) is bij ons veel minder leuk. In nederland is het gewoon lekker nuchter!

De TV reclames in NEderland zijn leuker en grappiger. Hier heb je nog vaak van die cheapo schreeuwreclames.

De reclameblokken in Nederland duren veeeeel langer dan aussie reclameblokken. Beter voor mij dus. Maar.....hier is er veel vaker reclame (om de 15 minuten) dus het komt op hetzelfde neer.

We rijden links hier :D. Haha. En lopen dus ook links. Dit deed ik dus ook de hele tijd in Nederland en Italie (links lopen, niet links rijden). Joanne maakte me daar bewust van. Die gewoonte kreeg ik er moeilijk uit in NL moet ik zeggen. Het kostte me ook moeite met oversteken. Terug in Australie had ik nergens last van en pastte ik me moeiteloos aan het linkse verkeer.

Jullie hebben de Euro! Als ik aan Nederlands geld denk, denk ik wel aan de Euro maar.....ik kan me nooit de Euro munten en het briefgeld voor de geest halen. De euro is in januari 2002 ingevoerd, dit is dus 8,5 jaar geleden oftewel 102 maanden. Van die 102 maanden heb ik 82 (!) maanden in het buitenland doorgebracht en slechts 20 (heel erg versrpeid, langste periode 6 maanden) in Nederland doorgebracht. Logisch dus dat ik de Euromunten en het briefgeld eigenlijk niet echt goed kan voorstellen.

TOen ik in Nederland was werd het pas echt donker tussen 22.30 en 23.00 uur. Echt ongelooflijk vond ik dat! Ik hou daarvan. Hier is het zelfs in de zomer om 20.30 al donker. Op dit moment wordt het tussen 17.00 en 17.30 al helemaal donker. Dat valt me wel even tegen.

Wij hebben wel een hele korte schemer tijd en ook 's ochtends wordt het eigenlijk van het ene op het andere moment licht. 's avonds is het het ene moment licht, kijk je een kwartier later naar buiten is het helemaal donker!

Nederland is zo plat! je kan eindeloos ver kijken! Ook was het super groen en mooi toen ik net aankwam. Van dat verse groene blad. Hier blijven de meeste bomen de hele winter groen, met gevolg dat ze ook niet dat hele verse groene blad hebben in het voorjaar.

De porties eten en drinken zijn kleiner! Koffiekopjes, borden, schaaltjes enz zijn allemaal veel kleiner.

Ook zijn de auto's een stuk kleiner. Hier rijden heel veel 4WD rond (ik rij er ook 1 voor mijn nanny family). Je telt als gezin bijna niet mee als je er geen hebt (niet overal hoor! Maar ik werk in Mosman en dit is de op 1 na rijkste buurt van heel Australie (!!) dus je kunt je wel voorstellen dat hier alles groter, duurder en mooier moet.

NEderlanders rijden beter. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat je in Nederland rijlessen moet nemen en een streng examen moet afleggen. In Ausralie mag je al op je 16de rijden en leert eigenlijk iedereen het van z'n vader/moeder/oudere broer of zus. En zelfs zonder vol rijbewijs mag je al alleen in de auto zitten. Het is dus een stuk goedkoper (voordeel!) om je rijbewijs te halen maar ik vind het er niet veiliger op worden.

Wat mij vaak opvalt is dat veel mensen hun blinker (richtingaanwijzer) niet gebruiken. Frustrerend!

Iedereen fiets in Nederland. Wat hou ik daar toch van! Gewoon op normale fietsen, of je nou oud of jong bent. Of het nou regent, sneeuwt of zonnig is, iedereen fietst.

Wij kennen de analoge klok (Heet dat zo???) alleen maar van 1 tot 12. Ze tellen niet verder tot 24.00 uur. 's ochtends is bijv. 7 am en 7 pm is 's avonds. Volgens mij schrijf ik in mijn stukjes ook wel eens met PM en AM. Vandaar dus...

Nederlanders dragen echt nog klompen. Zo leuk! Ik zag in Nijverdal een boer met klompen op de fiets, in Volendam ook nog een aantal mensen met klompen en ook in Haarle lopen nog mensen op klompen rond. Aussies kunnen dus ECHT niet voorstellen dat je hout als schoenen aanhebt. Hmmmm nu ik dit zo schrijf klinkt het eigenlijk ook wel raar...

Nederlanders houden van schone ramen. In Australie heb ik nog nooit iemand z'n ramen zien lappen. Terwijl ik dit in Nederland regelmatig zag. Ook toen ik bij de Thuiszorg werkte heb ik veel ramen gelapt... Waar zou dit aan liggen?

De Nederlandse steden en dorpen zijn veeeeeeeeeel gezelliger. Veel meer uitstralingen. Gezellig cafe's rond het marktplein, leuke grachten, smalle steegjes. NEe, dat vind je hier niet. Ook leuke, goedkope winkels als Xenos, Blokker, HEMA heb je niet hier.

Helaas is er hier ook geen WK sfeer. Wel een heeeeeeeeeel klein beetje, maar wij zijn niet echt een voetballand, het is TOTAAL niet te vergelijken met de WK gekte die in Nederland heerst. Voetbal is minder belangrijk dan sporten als Rugby, AFL, cricket en tennis.

Australie is wel meer "sport minded" dan Nederland. Sport speelt bijv. een veel grotere rol op school en in het sociale leven.

Mensen in Nederland zien er meer hetzelfde uit kwa kleding. Zijn bijv. de kleuren paars en grijs "in" tijdens de winter dan draagt bijna iedereen opeens die kleuren. Hier zie je dat veeeeel minder. Ik heb nog nooit gemerkt dat een bepaalde kleur opeens "in" is.

Benzine is goedkoper! Op het moment betaal je hier ong. 80 eurocent voor een liter benzine.

Alcohol is duurder in Australie. Ik denk dat het komt omdat er hier meer BTW op zit. Kratjes bier kennen we ook niet. Je kan wel dozen bier kopen.

Zo, dat is het even...

Nu nog maar een paar Wist u datjes:

Wist u dat...

....toen ik in Nederland was ik nog regelmatig in het Engels dacht en droomde en dat ik af en toe een Engels woord gebruikte.

...ik ook hier in Australie de eerste paar dagen er af en toen een NEderlands woord tussendoor gooide? Zo had een klant in de bakkerij geen idee waar ik het over had toen ik zei: Thats 9 dollar and dertig cent please. Oeps.

...een aantal keer te horen heb gekregen in Nederland dat ik een heel licht Engels Accent heb als ik Nederland praat... Mmmm dat weet ik zo net nog niet hoor!

... ik wel moet toegeven dat mijn Nederlandse grammatica en zinsopbouw niet meer helemaal 100% is. Maar ok, dit is ook wel logisch als je al jaren lang het meeste in het Engels doet!

Wist u dat....

... het in Sydney 3 weken lang heeft geregend? Aan 1 stuk door. De 3 weken dat ik in Nederland zat was er 1 droge dag in Sydney! Ik ben zondag aangekomen in Sydney, het heeft toen 's middags nog geregend maar sindsdien hebben we schitteren weer. Redelijk fris (vooral 's avonds) maar toch overdag nog zo'n 17 graden. Strak blauwe luchten en een heerlijk zonnetje. Ik klaag niet!

...ik waarschijnlijk 1 van de enige mensen ben die WEL van vliegtuigeten hou? Ik kijk er altijd weer naar uit. En tijdens een vlucht NL - Aus krijg je ongeveer 5 maaltijden en dan ook nog tussendoortjes. Heerlijk!

...ik heeeeeel veel geslapen heb tijdens mijn reis? De eerste vlucht duurde 12 uur en ik heb 7 uur geslapen. Toen moest ik 7 uur wachten op Kuala Lumpur en heb ik mezelf ingeboekt op het airport hotel, na een heerlijk bad heb ik daar ook nog 4 uur geslapen. De laatste vlucht was 8 uur, maar toen kon ik niet slapen, ook al waas het een nachtvlucht. Ik had natuurlijk al genoeg geslapen de eerste vluchten.

...dat het wel 1,5 uur duurde voordat onze bagage (van alles passagieers) verscheen op Sydney airport. Dat was wel even een tegenvaller.

...DAt ik een klein beetje een jetlag had. Maar ik moest gelijk de dag na aankomst en de hele verdere week weer fulltime werken dus had ik geen tijd om een ergere jetlag te krijgen.

...Ik een hele leuke tijd heb gehad in Nederland en italie? Dat ik veel vrienden, familie en bekenden heb gezien, veel leuke dingen heb gedaan en lekker heb gegeten?

...ik nu ga stoppen en me klaar ga maken voor een avondje uit in Sydney?

• 12 Juni 2010 - 08:27

Joke:

Zooooooooo, wat een verhaal weer! Erg leuk om te lezen. Vooral blijven schrijven.

• 12 Juni 2010 - 09:18

Annet:

Hey,
    Topverhaal joh!! Ik ben jaloers op je inspiratie. Had dezelfde ervaringen:-). Zit er over te denken om op mijn site de mensen naar jouw eerste deel van het bericht te verwijzen. Nog niet zeker, maar heb je er een copyright op?;-). Zie je maandag! x

• 12 Juni 2010 - 17:57

Afke:

nou dat was weer een heerlijk verhaal !
    leuk al die verschillen tussen die twee landen
    en ja dat je de lange lichte avonden mist dat snap ik
    er is niets fijner om s. avonds nog heerlijk te genieten met daglicht
    wat een geluk dat je al die regen gemist hebt
    hier was het best mooi weer toen je er was
    en zeker op de trouwdag van jeffrey en lenneke
    een dag met een gouden randje !
    helaas we hebben het al weer gehad !
    hoe reageerden je oppas kinderen op je terug komst ?
    hoor het wel weer
    ik ga 3 juli op vakantie
    voor 10 dagen naar appelscha
    groetjes maar weer
    EN BLIJVEN SCHRIJVEN HOOR !
    groetjes afke

• 12 Juni 2010 - 20:49

Jan En Ria:

Wat een leuk verhaal, plezierig om te lezen

• 13 Juni 2010 - 10:20

Lenneke:

Hey Marije,
    Wat een leuk/lang verhaal! Leuk al die verschillen tussen Australië en Nederland. Gisteren bruiloft van Marieke gehad, was echt superleuk!
    Groeten,
    lenneke

• 13 Juni 2010 - 20:45

Joanne:

superleuk om al die verschillen nog eens te lezen. lekker lang verhaal! Papa en mama baalden al dat ze het berichtje nog niet konden lezen omdat hun internet er uit ligt. Morgen wedstrijd he!! wel gunstige tijd voor jou ofniet?

• 15 Juni 2010 - 13:46

Len:

Hoe was het om daar in Australie de wedstrijd NED-DEN te zien?

• 14 Mei 2012 - 13:50

Nynke Van Der Burg:

Wat leuk om te lezen!!! En het klopt dus wel dat Australie erg veel weg heeft van de VS, ik zie erg veel overeenkomsten!! behalve het verkeer - je mag hier ook op je 16e je rijbewijs halen maar mensen rijden hier echt heel veilig en rustig vergeleken met Nederland en dat vind ik heel fijn -zal wel even wennen worden in OZ!!!