Dagje uit het leven van Marije de bakker :-)
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg marije
26 Oktober 2007 | Australië, Sydney
De wekker gaat. Ik draai me nog 3x om, maar moet er toch echt uit.
4.30 am
Ik stap op de fiets, het is nog donker. Maar gelukkig heb ik nu lampen op mijn nieuwe fiets. Met een noodgang vlieg ik de bergen af.
4.50 am
Volledige wakker kom ik bij de bakker aan. Ik zeg goedemorgen tegen Syd en Rob, trek m'n schort aan, fix mijn haren.
5.00 am
Ik zet de shop op. Lampen aan doen, radio aan, terrasje buiten klaarmaken. Binnen de tafels en stoelen neerzetten. Veeg wat aan. Zeg hallo tegen de eerste klanten. De melk order is binnen. Ik check alles, zet het in de fridges (naast brood en banket is er ook melk/frisdrank enz. te koop).
5.30 am
Ik zet de vaatwasmachine aan (zo'n hele grote), zodat er vast al wat gewassen kan worden.
5.45 am.
Het brood en wat banket komt uit de oven. Ik breng het naar de shop of zet het op rekken om wat te coolen.
6.00 am
Ik ga fondant (soort icing) op de fingerbuns, tea cakes, danishes, coffie scrolls enz. doen. Al deze gebakjes/broodjes hebben een andere kleur/smaak glazuur er op. Ik maak het warm en smeer het er met mijn handen of met een paletmes erop. Best een geklieder.
6.30 am
De belegde broodjes moeten gemaakt worden. 15 ham and salad / 10 salad en 10 pastrami and salad. Eerst alle spullen halen. Geraspte wortel te weinig?! Nou haal maar eens wat wortels, zet de machine in elkaar en ga maar raspen. Ben je zo weer 15 min. verder.
Sla snijden, 10 tomaten in kleine stukjes doen. Broodjes beleggen en in plastic verpakken. Terwijl ik dit doe, moet ik ook de shop in de gaten houden en bijspringen als het druk is.
7.30 am
Zo.... de belegde broodjes liggen in de toonbank. Ik ga maar weer eens even wat spullen door de vaatwasmachine halen.
7.45 am
Syd is meat pies aan het maken en ik ga hem helpen. Een stuk of 150 maken we er. DE vormen liggen op tafel, ik spray ze in. Syd rolt het deeg erover. ik ga er met een pin over heen zodat ze de goede vorm krijgen. Ik vul de pies met vlees. Dit is een erg messy werkje :D. Ik maak verschillende vormpjes met malletjes zodat we dit boven op de pie kunnen doen om zo de verschillende soorten te kunnen herkennen (kip, curry, champions, tomaat, kidney). De top komt er op, het vormpje er boven op. Even sprayen met wat water en dan eggwash er op. Ondertussen ook nog meehelpen asl het druk is in de shop.
9.00 am
Ik maak deeg voor de scones. Alles pakken, afwegen en in de grote mixing bowl doen. Geen kleine hoeveelheden trouwens. Voglens mij zo'n 10 kilo bloem.
9.15 am
Ik maak een mix van appels, gel om het te zetten, rozijnen en lemon juice. Deze mix gebruik ik later voor het maken van Apfel Strudels.
9.45 am
Ik pak alle spullen voor het maken voor de strudels. Op mijn allereerste dag heb ik er zo'n 40 gemaakt (of waren het er meer?) dus ik ben de expert nu. Het is een karweitje dat veel tijd kost, maar ik kan alles zelf en vind het heel leuk om te doen.
10.45 am
Zo de strudels zijn klaar. Tijd om de pies die we vanochtend gingen maken, en nu gebakken te zijn uit de vormen te halen en op rekken te doen om af te laten koelen. Best een zwaar werkje. Daarna moeten ze allemaal de coolroom in en dat is ook mijn taak. Alles sorteren, de oudste moeten eerst. ERg tijdrovend.
11.30 am
Zo de ochtend zit er bijna op. Nu alles opruimen, vegen, door de vaatwasmachine halen, dozen opruimen.
12.15 pm
Mijn dag bij de bakker zit er op. Ik zeg doei en stap op mijn fiets.
12.45 pm
UIgeput kom ik thuis aan. Wat een heuvels zijn er toch in Sydney. Gelukkig bevalt mijn fiets me erg goed.
Ik heb een half uur de tijd om even wat te eten te drinken en andere kleren aan te trekken. Heb zelfs nog even tijd om te internetten.
13.15 pm
Ik stap op mijn fiets om naar mijn schoonmaak adres te gaan.
13.30 pm
Ik parkeer mijn fiets, laat mezelf binnen (er was niemand) en lees de instructies. In 3 uur maak ik het huis schoon, strijk, hang de was op.
16.30 pm Ziezo dat zit er ook weer op. WEer op de fiets naar huis.
16.45 pm Ben weer thuis, er is niemand. Dus snel douchen voordat de kinderen er zijn.
17.15 pm
Toni dropt Leroy af. Zali en Dex zijn op een Halloween party en worden later door iemand anders naar huis gebracht.
Ik maak eten voor de kidneren en mijzelf, ruim op, pak de vaatwasmachine in, geef de kinderen eten, help ze in hun piama's, lees boekjes, sus ruzies, veeg de vloer.
20.00 pm
Hoera, iedereen ligt in bed en ik ben er zelf ook aan toe :D.
Zo, dat was mijn dag van vandaag. Het is nu 21.00 uur en ga gelijk maar naar bed. Want morgen moet ik er weer om 4.00 am uit. Daar denk ik liever nog niet aan!
26 Oktober 2007 - 11:24
Mama:
Hoi marije
Wat leuk zo'n dagverslag, wat een afwisseling heb je zo'n dag.Wanneer ik het zo bekijk kun je al heel veel zelfstandig maken.
Is het leuk zo'n shop er bij?
Groetjes, zaterdag wordt de tijd verzet dan is het bij jullie weer 10 uur vooruit hé?
mama
26 Oktober 2007 - 12:14
Jan:
Hallo Marije,
Het zijn veel werkuren als het het zo lees, leuk verslag, we volgen je met belangstelling.
Groet
Jan -
26 Oktober 2007 - 16:45
Marloes:
Heeey Marije,
Jeetje wat een werkdagen voor jou zeg!!! Dat is een 16-uurse werkdag!!! Knap dat je dat zo volhoudt!!! Vind je het allemaal nog wel leuk? En heb je voor je gevoel nog wel wat vrije tijd, zo tussen al het werken en school door?
Leuk om je verslagen altijd te lezen!
Dus kijk alweer uit naar je volgende verslag!!!
Liefs Marloes -
27 Oktober 2007 - 09:01
Papa:
He Marije,
Leuk verslag, je bent een druk baasje geworden als ik dit allemaal zo lees, maak het niet te gek.
En dat tegen die bult op fietsen, dat is je thuis al met de paplepel ingegoten, maar kijk wel uit met dat snelle afdalen, je kent vast die foto nog wel in mijn rampenfoto-archief.
liefs papa -
28 Oktober 2007 - 19:47
Afke:
dacht dat ik druk werk had ...maaaaaar van jou verslag word ik doodmoe
jemig wat een energie heb jij .
ten eerste sta ik al op om half zeven om rustig de krant te lezen .dan ga ik om half acht naar mijn werk en neem nog even een bakkie .om 12 uur een uurtje pauze en om 5 uur zeg ik doei
ga dan op mijn gemak eten maken voor laura en mij en voor de rest van de avond doe ik niks meer .
maar oke jij bent nog in de bloei van je leven ha ha
maar iets minder werken en wat meer ontspanning kan ook geen kwaad ,
(luster naar het olde wief )
hee geniet en zal aan je denken als ik om 4 uur s.nachts de wekker zie
groetjes afke