Een stukje geschiedenis en een lange plaatsnaam
Door: Marije
Blijf op de hoogte en volg marije
10 Mei 2005 | Nieuw Zeeland, Hamilton
Toen de Europeanen zich vestigden in NZ stierven er veel Maori door alle meegebrachtte ziektes uit Europa en vooral ook door oorlogen. Maori hadden geen vuurwapens en konden zich dus niet weren tegen de Europeanen. Tegenwoordig leven de Maori en Nieuw Zeelanders vrediger met elkaar maar er bestaan nog best wel veel verschillen. Maori zijn over het algemeen lager opgeleid en ook armer.
Het Maori is naast het Engels ook een officiele taal. Het alfabet bestaat uit de medeklinkers: H / K / M / N / P / T en W en de klinkers A / E / I / O / U. Denise zit op kindy en elke morgen als ze beginnen begroeten de teachers de kinderen in het Engels maar ook in het Maori. Ze zingen Maori liedjes en zeggen de dagen van de week in het Maori. Ik kom nog niet veel verder dan 'Kia Ora' wat hallo betekent.
De plaatsnamen hier zijn lastig uit te spreken, zoals: Ngaruawahia, Otorohanga en Paepaerahi. Dit zijn absoluut nog niet de lastigste. Wat te denken van: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu Dit spreek je niet zo maar even uit :D. Eigenlijk hebben alleen de 'belangrijke' grote steden Engelse namen.
Er zijn trouwens erg veel Nederlandse afstammelingen hier valt mij op. Als ik met mensen aan de praat raak en ze komen er achter dat ik Nederlands ben,kennen ze eigenlijk altijd wel een aantal Nederlandse mensen. In een van de bekendste supermarktketens vind je opeens een heel Nederlands schap met ontbijtkoek, drop en roggebrood.
Genoeg geschiedenis voor vandaag :D
10 Mei 2005 - 20:07
Afkel Lingmont:
leuk om mee te kijken op je niewe trip groetjes afke -
10 Mei 2005 - 21:23
Jan En Ria:
Goh, zo leren we nog eens wat, als je weer in Nederland bent moet je toch eens Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki maungahoronukupokaiwhenuakitanatahu voor ons uitspreken, we zijn beniewd
Groet!! -
11 Mei 2005 - 15:04
Surfdude:
thx, voor stukje Maori-educatie. In nederland is het echt klote weer. Wees blij dat je aan de andere kant v de aardbol zit. Hey surfbabe. Njoy it. xx -
12 Mei 2005 - 06:33
Laura Lingmont:
heej marije!,
leuk joh dat je weer op reis bent lijkt me echt leuk om zo overal te komen.
nou nog veel plezier groetjes laura -
12 Mei 2005 - 12:34
Mama:
Wat een bijzondere taal is dat toch het Maori Leer je er alweer een taal bij.Altijd handig. -
13 Mei 2005 - 10:49
Prosurfer:
haha coool die taal! :D
weet je ook al hoe je dankjewel (tak in deens :P) moet zeggen in t kio ora ofzoiets? xx -
13 Mei 2005 - 12:15
LOES:
yeaaah ik had lekker fans :P haha -
13 Mei 2005 - 14:35
Joanne:
HAJ marije
ik heb je W-spul gehaald hoor!!!