I love school - Reisverslag uit Sydney, Australië van marije - WaarBenJij.nu I love school - Reisverslag uit Sydney, Australië van marije - WaarBenJij.nu

I love school

Door: marije

Blijf op de hoogte en volg marije

28 Januari 2007 | Australië, Sydney

Er is al weer veel gebeurd de afgelopen paar weken. Goed nieuws ook want ik heb een baantje gevonden. Als onderdeel van mijn opleiding moet ik (als ik na 2 jaar in Australie wil blijven) 900 uur werken in een bakkerij. Ik ben bij een bakker in Dee Why (vlak bij waar ik woon) gaan vragen of hij interesse had dat ik voor hem kwam werken. Ik zei van dat ik totaal geen ervaring heb en alles nog moet leren. Heb een gesprek gehad met hem en mocht de volgende dag gelijk beginnen!

Hij is een Deense bakker die alles nog op de traditionele manier bakt. Dus geen pre-mixes en veel handwerk. Hij heeft in Denemarken en ook in Australie veel prijzen gewonnen en hij heeft een goedlopende bakkerij in Dee Why. Hij gaat mij alles op zijn manier leren, echt perfect gewoon. Ik kwam er namelijk achter dat ik op school maar 1 jaar praktijk lessen heb (1 dag per week) in het tweede jaar is alles theorie. Ik ga er vanuit dat ik op school dan ook niet echt veel ga leren.

Ik heb vorige week zaterdag voor het eerst gewerkt. Om 7 uur in de morgen begin ik. Steen (zo heet de bakker :D) is er dan plus nog 2 andere bakkers. Zij zijn er al vanaf 1 of 2 uur in de morgen en bakken al het brood en de gebakjes, taarten enz. Ik mocht helpen met van allerei dingen. Zoals fruit flans maken, chocola op gebakjes doen, snijden, custard maken. Steen zijn vrouw (Jen) regelt de zaken voor in de winkel (klanten, bijvullen) en dat ga ik ook leren. Ik ben over een tijdje dus overal inzetbaar. Hoe meer ik leer, hoe meer ik mag gaan werken voor ze.

School is echt geweldig. Vond school al nooit erg, maar heb hier echt veel lol. Op dinsdag heb ik een theorie dag over wat we woensdag in de praktijk gaan brengen. Donderdag heb ik op een andere campus les en dit is meer de management/marketing kant van de opleiding.

Dinsdag is op zich wel redelijk saai, maar wel nuttig omdat we dan woensdags alles in de praktijk gaan brengen. Afgelopen woensdag gingen we weer snijden, verschillende soorten dingen. Eerst organges segmenteren, champignons, uien snijden, peterselie. We hadden knoflookboter gemaakt, knoflook gesneden, we moesten boter clarifien (weet het nederlandse woord niet), tomaten pellen. Ik ging met 2 samenwerken en onze boter was gelijk aangebrand :D. Alles wat je doet wordt meteen al beoordeeld en het telt mee voor je eindcijfer.

Het is echt cool om met al die Indiaase en Chinezen in de klas te zitten. Met elkaar trekken ze niet op, maar ik vind de meesten wel ok! Moet echt lachen om de vragen die ze me stellen: kun je zwemmen, kom je mee naar India, wat is je geloof, hoe heten je broers en zussen, ben je getrouwd, ben je vegetarisch?

Gister was Australia Day, een nationale feestdag om te vieren dat op die dag in 1788 de eerste Engelsen in Australie aankwamen. Het is zeg maar als bij ons Koninginnedag is zo'n beetje. Overal muziek, eettentjes, iedereen heeft vrij en heeft leuke shirts aan (including me :D). Ik ging eerst met Toni, Zali, Dexi, leroy, Petra en Daniel op de ferry naar Sydney. We hadden de beste plekken (moesten wel een beetje voordringen) en zagen alle actie in de haven. Veel helikopters, zeilboten, bootrace en dat allemaal vanaf de ferry. Toen zijn we met de kinderen naar Hyde Park gegaan. Daarna zijn Petra, Ruben, Daniel en ik naar Darling Harbour gegaan.

Ik had daarna met mijn aussie friends Janet, Mel en brandon afgesproken in de Rocks (en oude wijk van sydney, heel gezellig). Maar ben maar even gebleven aangezien ik de volgende dag al weer om 6 uur uit bed moest om te werken in de bakkerij.

Vandaag had ik met Griet en Anja afgesproken, een belgische en duitse. We gingen lekker naar Manly Beach. Ik ging surfen op Griet's surfboard maar opeens was ik geen prosurfer meer. Een beetje jammer. Maar het kwam vooral door de sterke stroming en ik moet wat meer oefenen denk ik. Dit was de eerste keer sinds maart ofzo.

De foto's heb ik nu via een ander programma gedownload zodat het sneller gaat. Maar ik ben niet zo technisch :D en weet nu niet meer hoe ik ze namen moet geven......
xx Marije

• 28 Januari 2007 - 08:30

Mama:

Leuke foto's

• 28 Januari 2007 - 09:21

Mama:

Wat een bijzondere naam heeft die bakker van je(voor ons nederlanders)
    Fijn dat je daar terecht kunt, je doet een hoop ervaring op en elk uur is er 1.
    Als je eens eens heerlijk gebak of brood tegenkomt mag ik vast het recept wel, is het brood daar lekker?
    Groetjes mama

• 28 Januari 2007 - 10:42

Papa:

Mooi weer, mooi strand, mooi huis, mooi werk, mooie feesten, veel vrienden, tja wat wil je dan nog meer?

gr.papa

• 29 Januari 2007 - 10:30

Joke:

Ziet er allemaal super gezellig uit.

Groetjes, Joke